Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Samenwerking Zaans Museum voor de 'Meisjes van Verkade'

Samenwerking Zaans Museum voor de 'Meisjes van Verkade'

Trots kondigt Stichting STV Geheugenvenster aan dat we in samenwerking met het Zaans Museum een bijzondere fotocollectie hebben samengesteld met pareltjes uit hun uitgebreide historische archief.

Meisjes van Verkade

Onderwerp van de fotocollectie is natuurlijk de Verkadefabriek. “De Meisjes van Verkade” is een begrip uit lang vervlogen tijden. Ooit kwamen honderden jonge meisjes uit regio Amsterdam elke ochtend per trein of bus naar Zaandam om te werken in de Verkadefabriek.

Deze bijzondere selectie zal vanaf 26 juli a.s. te zien zijn op Seniorentelevisie én permanent worden opgenomen in het on-demand Reminiscentie-aanbod (STV Interactief). De foto’s gaan gepaard met een bijschrift om gespreksstof en dus interactie met familie en bezoek te stimuleren.

Aangezien onze stichting een aantal verpleeghuizen in de Zaanstreek bedient, zitten tussen onze kijkers best wat ouderen die een speciale band hebben met de Verkadefabriek, omdat ze er zelf, of hun familieleden, hebben gewerkt. Voor hen is de collectie een ontzettend leuk en herkenbaar onderwerp. Vaak vinden bewoners het heel plezierig om hun verhaal of ervaring te kunnen delen. Dergelijke herkenbare foto’s hebben voor mensen met dementie ook nog eens grote therapeutische waarde, omdat het geheugen wordt geactiveerd en gestimuleerd.

Ervaring delen

Over de Verkadefabriek valt genoeg interessants te vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat de fabriek als één van de eersten in Nederland een kindercrèche oprichtte, namelijk in 1961? En dat Verkade ook als één van de eerste bedrijven vrouwen niet langer ontsloeg, nadat ze getrouwd waren?

Het Zaans Museum is trouwens op zoek naar verhalen over de Verkadefabriek voor hun Verhalenbank. Kent u mensen met bijzondere herinneringen? Neem dan vooral contact op: info@zaanseverhalenbank.nl

 

69

Samen maken we het verschil, bedankt!