Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Nieuw bij STV: GeurTV! Optimaal genieten in geuren en kleuren

Nieuw bij STV: GeurTV! Optimaal genieten in geuren en kleuren

Welke activiteit kun je aanbieden wanneer een reguliere activiteit te activerend is of net iets teveel van bewoners vraagt? Misschien is er behoefte aan ontspanning of een moment van rust, en wil je graag mensen een fijn gevoel geven en toch iets laten beleven. Juist voor deze momenten zochten we naar een passende oplossing. Na een leerzame, succesvolle pilot bij een aantal zorglocaties presenteren we nu vol trots: GeurTV!

  

GeurTV is een nieuwe activiteit in ons dementievriendelijke on-demand aanbod en bevat themagerichte beeldprogramma’s met een begeleidende geur voor extra beleving. Stel je voor: je bent in de huiskamer en maakt een visuele wandeling door het bos. Hoe mooi is het als je tijdens deze wandeling de boslucht ook nog eens ruikt. Of je waant je op vakantie door de mooie beelden van Franse lavendelvelden en je ruikt de lavendel vanuit je stoel! Welke herinneringen zou dit oproepen?

Positieve invloed van ons collectieve geurgeheugen

Dankzij de samenwerking met Natural Mood Makers kunnen we vanaf nu een bijzonder en werkelijk uniek Activiteiten-aanbod aanbieden met sfeervolle programma’s welke worden ondersteund door een bijpassende geur. Huiskamer activiteiten die door beelden én geur herinneringen oproepen en ontspanning creëren of zelfs mensen een opwekkend gevoel geven en activeren. En wat dacht je van programma's die zelfs effectief hongergevoel en trek stimuleren?

Bij de beeldselectie binnen de verschillende thema's zijn tevens adviezen van experts meegenomen, zoals van 'smaakprofessor' Dr. Peter Klosse bij het GeurTV Eten & Drinken-programma. Dat eten en drinken niet altijd eenvoudig is voor mensen met dementie is een feit. Ook Vilans geeft bijvoorbeeld handige tips hoe je mensen met dementie beter kunt laten eten en drinken. Hopelijk kunnen wij met GeurTV daar ook een klein steentje aan bijdragen. 

GeurTV-bos3 GeurTV-baby1 GeurTV-strandwandeling

Geur helpt beleven, herinneren en ontspannen

Arthur Stuivenberg, oprichter van Natural Mood Makers: “Geur heeft veel invloed op mensen. Geur kan herinneringen uit een ver verleden laten herbeleven. Maar geur kan ook aanzetten tot activiteit of juist een relaxmomentje markeren. Ja, sommige geuren zijn zelfs behulpzaam om angstige mensen tot rust te brengen.” Arthur werkt samen met aromatherapeuten en gebruikt het liefst natuurlijke etherische geuren. Speciaal voor het GeheugenVenster GeurTV-aanbod heeft hij een passende set geuren samengesteld welke de zorgmedewerker tijdens de GeurTV-activiteit kan inzetten voor optimale beleving. Je gebruikt één geur per activiteit, waarbij je per geur straks uit verschillende films kunt kiezen.

Zintuigprikkelende thema's

Bij de ontwikkeling van dit nieuwe activiteitenaanbod hebben we rekening gehouden met positieve associaties in ons collectieve geurgeheugen. Het GeurTV-aanbod bestaat momenteel uit zes verschillende thema’s van één of meer programma’s met begeleidende geuren (Bos, Strand, Lavendel, Baby, Herfst & Winter en Eten & Drinken). Uiteraard zijn deze activiteiten weer voorzien van praktische en zintuigprikkelende tips indien je er met de bewoners een uitgebreidere activiteit van wilt maken.

GeurTV-lavendel GeurTV-eten1 GeurTV-herfst1

De GeurTV-activiteit werd in samenwerking met een aantal zorglocaties (Het Andere Wonen, Saamborgh en Amaris) in diverse huiskamers en situaties getest. Hun bevindingen en aanbevelingen zijn meegenomen bij de ontwikkeling van het GeurTV-aanbod. De nieuwe activiteit is voor iedereen gratis beschikbaar met een STV Interactief abonnement (in het Activiteitenmenu onder 'Ontspanning'. Meer informatie over de werkwijze en de bijbehorende geurpakketten vind je hier en in het STV handboek op de (afdelings)tablet.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het dementievriendelijke TV- en activiteitenaanbod voor zorgorganisaties, verpleeghuizen, kleinschalig wonen of dagbesteding? Demonstraties over de mogelijkheden van de STV mediaspeler verplichten tot niets. Mail ons en we nemen snel contact met je op.

 

69

Samen maken we het verschil, bedankt!