Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Nieuw bij STV: Zing-Cirkel zangactiviteit voor plezier en harmonie in de huiskamer

Nieuw bij STV: Zing-Cirkel zangactiviteit voor plezier en harmonie in de huiskamer

Nieuw in het activiteiten-aanbod van de STV mediabox: interactieve Zing-Cirkel zangsessies met Maartje de Lint! Dat zingen plezier geeft en ons vrolijk maakt is wel bekend. Maar wist je dat je door te zingen je geheugen kunt stimuleren en blokkades in je lichaam kunt opheffen? Met deze nieuwe huiskamer activiteit heb je niet alleen een fijne muziekactiviteit voor de bewoners binnen handbereik, als medewerker krijg je ook nog eens praktische tips en ideeën om muziek ook op andere momenten in te zetten. We spreken over het toepassen van muziek in de zorg met artistiek leider en eigenaar van Zingen in de Zorg, Maartje de Lint.

Je bent al vrij lang actief bezig om het zingen in de zorg te stimuleren. Waarom vind je zingen met ouderen en met name met mensen met dementie zo belangrijk?

Zingen-in-de-Zorg-Maartje-de-Lint-Trainer

“Het is mijn missie om de zorg te laten ervaren dat je door samen te zingen veel makkelijker contact kunt maken met de bewoners, er een betere stemming op de werkvloer komt en dat je daardoor meer ontspannen je werk kunt doen. Ik wil daarom zoveel mogelijk mensen onderwijzen in mijn methodiek, in mijn manier van werken, zodat ze samen met hun bewoners gaan zingen in de woonkamer, tijdens de dagelijkse zorg of bij activiteiten.”

Ontwikkeling bij dementie

“Door samen te zingen zie je dat bewoners weer plezier en verbinding met elkaar krijgen. Het zingen activeert ontwikkeling op sociaal, fysiek, emotioneel en muzikaal gebied. Het is daarom een grote steun voor de zorgverlener en familie bij onbegrepen (probleem)gedrag. Daarnaast maak je door te zingen het klankgeheugen wakker en stimuleer je de omliggende hersengebieden. Door samen te zingen kun je bewoners stimuleren tijdens het douchen, eten of slapen gaan.”

Zing-Cirkel-zangsessie1 Zing-Cirkel-zangsessie3 Zing-Cirkel-zangsessie2 

Kun je uitleggen wat het klankgeheugen is?

“Het klankgeheugen is dat deel van ons brein waar klanken binnenkomen. Je kunt dat deel activeren door te gaan zingen. We hebben in dat klankgeheugen, net als in een computer, een soort van harde schijf opgebouwd waar heel veel ervaringen, emoties, gebeurtenissen en herinneringen liggen welke we activeren door te gaan zingen. Ondanks de dementie blijven onderdelen in de hersenen gezond, waaronder het klankgeheugen. Aan het klankgeheugen zit het spiergeheugen gekoppeld. Beiden worden automatisch geactiveerd wanneer je met muziek aan de slag gaat. Zeker bij bekende muziek, slaan die spieren op dezelfde manier aan als de vorige keer dat je dat specifieke lied gezongen hebt. Dat is het klankgeheugen. Een mooi voorbeeld is wanneer een fysiotherapeut dit toepast bij iemand die opnieuw moet leren lopen. Door bijvoorbeeld te zingen ‘Kom mee naar buiten allemaal’ waarbij je stapt op de maat van de muziek, komt als het ware de spierherinnering van het lopen weer terug in lichaam. Nog een mooi voorbeeld: Wanneer we zingen, ontstaat er een trilling in ons lichaam. Doordat we uit zo’n 60 procent water bestaan, wordt de trilling van het zingen via de vloeistof door ons hele lichaam geleid. Daarmee tril je letterlijk de spanning los die op plekken in het lichaam vastzit. Niet verbazend dus wanneer we terugkrijgen van mensen: “Wanneer ik met haar ga zingen, dan is ze er meteen weer.” Zo simpel kun je door samen te zingen mensen weer terugbrengen bij het autonome gevoel van ‘wie ben ik?’.”

Zing-Cirkel-serie3 Zing-Cirkel-serie1 Zing-Cirkel-serie10

Momenteel is het wat lastiger om bij zorglocaties langs te gaan. Kunnen zorgmedewerkers juist nu in deze tijd zelf een Zing-Cirkel beginnen?

“Jazeker! Juist omdat we weten hoe belangrijk en plezierig het samen zingen voor bewoners is, hebben we de Zing-Cirkel-Online gemaakt. Het is een interactief online samenzang-programma. Hierin ontdek je stap voor stap de waardevolle en wondere wereld van samen zingen in 16 afleveringen. Elke aflevering begint met het ‘Welkomstlied’, waarna er een aantal liedjes worden gezongen. Tussendoor worden er tips en adviezen gedeeld. Elke zangsessie duurt ongeveer 30 minuten en wordt afgesloten met het liedje ‘Auf Wiedersehen’. Daarnaast hebben we het Zing-Cirkel +pakket gemaakt, waarbij de zorginstelling op afstand ondersteuning krijgt hoe je samen zingen meer kunt integreren tijdens het dagelijkse werk.”

De liederen en de illustraties die je gebruikt in zowel de muziekboeken als in je video’s, zit daar een speciale gedachte achter?

“De selectie van 80 verschillende liedjes die we voor de Zing-Cirkel gebruiken, is ontstaan door ervaringen vanuit bestaande Zing-Cirkels én uit een enquête onder vrijwilligers, medewerkers en bewoners. Samen met mijn vaste pianist Henk van Meegen is een aantal bekende liederen zoals het ‘Welkomstlied’ herschreven zodat ze beter geschikt zijn voor de Zing-Cirkel. De prachtige illustraties die ik als achtergrond gebruik in de video’s zijn gemaakt door Mariette Oelderik. Als inspiratiebron voor haar illustraties gebruikte ze oude en herkenbare afbeeldingen passend bij de liedjes die we zingen. Haar illustraties staan ook in het bijbehorende muziekboek dat we speciaal voor de Zing-Cirkel hebben ontwikkeld. De teksten staan erbij in groot lettertype. In de praktijk bleek namelijk dat veel bewoners het prettig vinden om tijdens het zingen het muziekboek in de hand te hebben om mee te kunnen lezen en ondertussen naar de bijbehorende afbeeldingen te kijken.”

 Zing-Cirkel-serie8 Zing-Cirkel-serie2 Zing-Cirkel-serie7

Maartje vindt het juist in deze periode ontzettend belangrijk dat zorgmedewerkers gaan zingen met hun bewoners. Zij heeft daarom haar video’s ter beschikking gesteld voor in de STV-box, zodat het zingen op een laagdrempelige en toegankelijke manier geïntegreerd kan worden als dagelijkse activiteit. Op haar website (link) kun je het bijbehorende Zing-Cirkel-Muziekboek bestellen en meer informatie lezen over het uitgebreide Zing-Cirkel +pakket. Voor GeheugenVenster abonnees is er een speciale aanbieding.

Alvast aan de slag met een Zing-Cirkel activiteit in deze sfeervolle decembermaand? Maartje heeft een mooie kerstspecial gemaakt met prachtige liederen om met elkaar te zingen. De special vinden abonnees in de STV mediabox onder ‘Aanraders’. 🎄 Prettige kerstdagen!🎄

 
Samen maken we het verschil, bedankt!