Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Samenwerking Beter door Beeld: het positieve effect van de natuur in de huiskamer 🍀

Samenwerking Beter door Beeld: het positieve effect van de natuur in de huiskamer 🍀

Beelden van de natuur zijn herkenbaar en hebben een positieve uitwerking op mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Wetenschappelijke onderzoekers hebben aangetoond dat het kijken naar natuurbeelden zorgt voor een gevoel van veiligheid, geborgenheid en rust.

Marlies-172-300x3001-1Marlies Lenselink, mede-oprichter van Beter door Beeld, weet als geen ander welke invloed natuurbeelden hebben op onze gemoedstoestand. Naast haar werk als fysiotherapeut ging ze in de avonduren naar de fotovakschool waarna ze medisch fotograaf werd. Tijdens haar werk in het ziekenhuis kwam de vraag of ze misschien wandvullende foto’s kon maken voor in de wachtkamer en behandelruimtes. Na veel onderzoek en denkwerk besloten Marlies en haar voormalige collega/compagnon René van der Meer dat het natuurbeelden van ‘dicht bij huis’ moesten worden. En inderdaad, door de natuurbeelden voelden patiënten zich veel prettiger. Ze werden rustiger en zelfs de pijnbeleving verminderde. Aanvragen uit andere ziekenhuizen en zorginstellingen volgden en het is inmiddels alweer tien jaar geleden dat ze startten met hun bedrijf Beter door Beeld.

Waarom ben je natuurbeelden gaan maken voor mensen met dementie en een verstandelijke beperking?

Marlies: “Met mijn achtergrond als medisch fotograaf weet ik hoe belangrijk een natuurlijke beleving is voor mensen met een hulpvraag. Zowel vanuit de zorg als door een gesprek met Dr. Anneke van der Plaats begrepen we het belang van het maken van natuurbeelden voor mensen met dementie. Door het kijken naar natuurbeelden worden mensen niet alleen veel rustiger, het vermindert stress en neemt angstgevoelens weg.”

Welk effect hebben natuurbeelden op mensen met dementie?

Marlies: “We hebben in een aantal zorginstellingen onderzoek gedaan waaruit bleek dat 56% van de bewoners minder negatief gedrag vertoont. 1 op de 3 bewoners heeft minder gedragsmedicatie nodig wat weer de druk op het personeel vermindert. Ook onrust, angst, agressie en boosheid neemt af. Natuurbeelden prikkelen en maken blij waardoor somber- en zwaarmoedigheid afnemen.”

BdB--natuur-film-koe BdB-natuur-Rust-van-natuur Bdb_pipdepoes

Hoe ervaart de zorg de inzet van natuurbeelden?

Marlies: “Wanneer bewoners zich in een Healing Environment bevinden, een natuurlijke omgeving met mooi daglicht, dan creëert dat een sfeer van rust. Zo worden natuurbeelden bijvoorbeeld in de woonkamer ingezet tijdens de overdracht, wanneer de bewoners aan het einde van de middag wat onrustig worden of na het eten. Daarnaast hebben we in een aantal zorginstellingen speciale hoekjes op de gang gemaakt zoals een heidehoek. In plantenbakken hebben we heideplanten gepoot en er staat een tuinbank waar zowel de zorgmedewerker als familieleden samen kunnen zitten om te genieten van de natuurbeelden die daar 24/7 worden getoond. Dat werkt niet alleen rustgevend voor de bewoner maar het geeft ook nog eens mooie gespreksstof.”

Behalve de prachtige natuurfilms verzorgen jullie ook lichtpanelen, wanden met een natuurlijke omgeving en zelfs unieke woonstraatjes?

Marlies: “Bewoners van zorginstellingen ervaren het als prettig wanneer de omgeving herkenbaar is. Wandvullende foto’s met natuurbeelden zorgen voor een fijne sfeer en worden als heel positief ervaren. Daarnaast veranderen we ook gangen in ‘woonstraatjes’ waardoor bewoners meer een thuisgevoel hebben en gemakkelijker hun kamer terug kunnen vinden.”

 BdB-wand-buitenzitten BdB-wand-bushokje BdB-wand- woonstraatje

In nauwe samenwerking met zorgprofessionals en andere betrokken partijen heeft Beter door Beeld een film gemaakt met als thema ‘Rust van Natuur’. De film heeft een speelduur van 90 minuten. Het zijn scenes van ‘dichtbij-huis-natuur’ met bijvoorbeeld koolmeesjes, herten en ruisende bomen. De film is onderverdeeld in clips van ongeveer 3 minuten. De Health Visual-films van Beter door Beeld hebben hun weg gevonden naar een groot aantal zorginstellingen en zijn zelfs uit te breiden met twee nieuwste themafilms: ‘De Rust van Landelijk Leven’ en ‘De Rust van Onderwater Leven’.

Ook bij Stichting GeheugenVenster kunnen bewoners genieten van de prachtige natuurbeelden die Beter door Beeld beschikbaar heeft gesteld voor in de STV mediabox. Al geruime tijd zijn deze beelden geïntegreerd in de natuurprogrammering van SeniorenTV (in-huis televisiekanaal voor grote zorglocaties). Vanaf nu zijn de natuurfilms in verschillende lengte ook on-demand oproepbaar in de huiskamer en in te zetten op elk gewenst moment.

Wil je meer weten over de Health Visuals van Beter door Beeld dan kun je contact opnemen met Marlies Lenselink.

 
Samen maken we het verschil, bedankt!