Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Primeur Nederlands Kamerkoor: Matthäus-Passion in het verpleeghuis!

Primeur Nederlands Kamerkoor: Matthäus-Passion in het verpleeghuis!

Pasen is voor veel verpleeghuisbewoners niet compleet zonder een uitvoering van de Matthäus-Passion. Nederland kent een rijke traditie aan passieconcerten, een ritueel waar veel mensen, zowel concertgangers, muziekliefhebbers en de musici zelf veel plezier aan beleven. Een live uitvoering zit er voor bewoners met dementie vaak niet meer in en in deze coronatijd al helemaal niet. Dankzij het initiatief van het Nederlands Kamerkoor kunnen bewoners in het verpleeghuis nu toch via de GeheugenVenster TV-box met elkaar van enkele muziekstukken uit de Mättheus-Passion genieten. De muziekstukken zijn onderdeel van de door hen gemaakte videoserie ‘De Stille Passie’.

Troost, verbondenheid en hoop

Het Nederlands Kamerkoor bracht vier zangers samen met vier gasten, die elk op een eigen manier door de coronacrisis zijn geraakt. Voor elke gast wordt een aria uit de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach gezongen. Daarna gaan ze met elkaar in gesprek, geleid door de bij veel bewoners bekende presentatrice Maartje van Weegen. Wat verbindt hen? De vier afleveringen bevatten herkenbare, indrukwekkende en hartverwarmende verhalen over het leven van nu. Over troost, verbondenheid en hoop.

NKK - De stille Passie - aflevering 4 - beeld Linde Dorenbos NKK - De stille Passie - aflevering 3 -beeld Linde Dorenbos - 10_web NKK - De stille Passie - aflevering 2 - beeld Linde Dorenbos4_web

Plezierige paasbeleving voor elke bewoner

In de STV mediabox zijn zowel de gesprekken (mét ondertiteling) als de muziekstukken los van elkaar te bekijken. Deze keuze is belangrijk omdat bij sommige bewoners met dementie de emoties, die eventueel voortvloeien uit deze gesprekken, angst of verdriet kunnen opwekken. Zo kunnen zorgmedewerkers goed persoonlijk afstemmen op wat iemand aankan en kan iedereen op een fijne en plezierige manier stilstaan bij de passietijd.

Activiteitenbegeleiders en welzijnsmedewerkers kunnen de aria ‘Erbarme dich’ bovendien blijven inzetten als onderdeel van een gezamenlijke huiskamer-activiteit in aanloop naar Pasen. De aria is namelijk ook opgenomen als muzikale afsluiting in het Reminiscentie-themagesprek rondom ‘Pasen’.

Joost Verheggen, werkzaam bij het Nederlands Kamerkoor legt uit: "Wij zijn blij met de samenwerking met Stichting GeheugenVenster omdat wij het belangrijk vinden dat het Nederlands Kamerkoor een breed publiek bereikt, waaronder ook onze ouderen en kwetsbaren. Zeker ook in deze tijd. Wij hopen dat de bewoners de passiemuziek mooi vinden en nog herkennen." Wat een bijzonder fijn gebaar van het Nederlands Kamerkoor om deze passievideo's beschikbaar te stellen. Ontzettend bedankt! Van deze prachtig uitgevoerde muziek gaan veel mensen enorm genieten.

NKK - De Stille passie - aflevering 1

Voor alle liefhebbers

Er is ook goed nieuws voor álle liefhebbers van de Matthäus-Passion: de serie is binnenkort ook te zien op NPO2. “Liefhebbers? Dat zijn er nogal wat,” weet Joost. "De populariteit van het stuk is in Nederland de laatste jaren alleen maar toegenomen. Nergens in Europa wordt het tijdloze muziekstuk van Bach zo vaak opgevoerd als in Nederland." NTR zal de serie uitzenden op het cultuurkanaal NPO 2 Extra in de dagen voor Pasen: van maandag 29 maart t/m donderdag 1 april wordt elke avond om 19:10 een aflevering uitgezonden. 

Fotografie: Linde Dorenbos

 
Samen maken we het verschil, bedankt!