Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
De Boekenweek gaat niet door... maar wél in het verpleeghuis!

De Boekenweek gaat niet door... maar wél in het verpleeghuis!

Op verzoek van de boekwinkels is de Boekenweek verplaatst naar de zomer. Toch wordt het een literaire week voor onze abonnees, een week vol boekherinneringen. 'Onze' auteur GT Rovers heeft een prachtige fotocollectie samengesteld met een aantal kinderboeken van vroeger. Hoe leuk is het om meer te weten over de kinderboeken waarmee de bewoners zijn opgegroeid. Trots zijn wij daarnaast op de samenwerking met de Belgische uitgever YoLie, Joke Liebens. Bewoners kunnen nu luisteren naar een voorleesgedicht in het thema 'Lente', ter kennismaking met haar dementievriendelijke boeken. Het lentegedicht is de komende weken te beluisteren én mee te lezen via ons Activiteitenmenu voor de gezamenlijke huiskamer.

Voorlezen, doen jullie dit weleens?

Veel ouderen lukt het niet meer om zelf te lezen, maar vinden het vaak wel prettig om voorgelezen te worden. Dit is ook precies de ervaring van Joke Liebens, die jarenlang als vrijwilliger voorlas in een woonzorgcentrum. Joke (het brein achter de uitgever YoLie) realiseerde vijf lees- of voorleesboekjes voor mensen met dementie. Kleurrijke boekjes met gedichten, verhalen en liedjes, opgevrolijkt met leuke illustraties van Marion Vrijburg. De boekjes zijn in een handig formaat, met teksten in groot lettertype en bevatten gespreksvragen. Speciaal voor ons las zij een gedicht voor uit haar boekje 'Lente'. Het lentegedicht vinden abonnees in ons Activiteitenmenu onder de ‘Aanraders’. Interesse in de boekjes? Bestellen kan via haar website. Joke doneert twee euro per boekje aan organisaties die zich inzetten voor Alzheimer. 

Boekenweek-Yolie-Lente1  Boekenweek-Yolie-Lente5  Boekenweek-Yolie-Lente2  Boekenweek-Yolie-Lente3  

Ook maakte Joke activiteitenmaterialen met spelletjes zoals domino, memo en picto-bingo. Ze zijn voor iedereen beschikbaar en ook voor activiteitenbegeleiders als pdf gratis te downloaden voor eigen gebruik.

Ot en Sien en Arendsoog

In de fotocollectie in het dementievriendelijke 24-uursprogramma SeniorenTV komen gedurende de boekenweek ieder uur omslagen van ouderwetse kinderboeken voorbij. Bij elke boekomslag staat een korte uitleg over het betreffende boek of boekenserie. Handig ook voor de zorgmedewerker die niet in die tijd is opgegroeid. Vroeger leerden kinderen lezen uit prentenboeken als Ot en Sien. Ze lazen over de avonturen van de twee ondeugende matrozen Oki en Doki en hoe Bolke de Beer uit het circus wist te ontsnappen. Of de jonge lezers werden meegenomen in de fantasiewereld van Paulus de boskabouter en Pinkeltje.

Boekenweek_Pietje Puk Boekenweek_Dik Trom Boekenweek_Paulus de boskabouter Boekenweek_Loesje

De al wat oudere meisjes lazen veelal typische meisjesboeken, zoals De Dolle Tweeling, de zesdelig serie Anne-Marie en de Loesje-serie. Jongens lazen spannende verhalen over Arendsoog of over de jongens van de Kameleon en de avonturen van Bas Banning en Frank Distel. Voor de bewoners is het vast een feest van herkenning. Een aantal foto’s zijn ter beschikking gesteld door de eigenaren van de webwinkel ‘The New Beginnings’. Daar zijn we heel blij mee.

Voorliefde voor nostalgie

The New Beginnings is gespecialiseerd in brocante en vintage en heeft een voorliefde voor bijzondere nostalgische objecten. Zo hebben ze een prachtige verzameling ouderwetse speelgoed en leesboekjes. "Opa had vroeger een boekhandel, waar ik veel tijd doorbracht, dus veel van deze boekjes heb ik voorbij zien komen. Het zijn schoolboekjes die je meteen herkend, met illustraties die herinneringen oproepen". Hetty en Jan halen hun spullen overal vandaan, van particulieren, tweedehandswinkels of ze struinen een rommelmarkt af. 

Regelmatig klopt er een verzorgingshuis aan met een verzoek. Bijvoorbeeld als zij hun gemeenschappelijke woonkamer huiselijk willen aankleden in vroegere sfeer, met een Anton Pieck aan de muur of iets specifieks zoals een ouderwetse broodtrommel. Of medewerkers zijn op zoek naar leuke spelletjes uit de jaren 50 en 60, zoals Pim Pam Pet of Stap op, een nostalgisch fietsspel van Sio. Wie heeft dat vroeger niet thuis gespeeld? Kortom, dit echtpaar verkoopt pure nostalgie, dus neem vooral eens een kijkje!

 
Samen maken we het verschil, bedankt!