Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Samenwerking Groei & Bloei: Groen maakt gelukkig, ook in het verpleeghuis!

Samenwerking Groei & Bloei: Groen maakt gelukkig, ook in het verpleeghuis!

Wist je dat alleen al het kijken naar natuurbeeld zorgt voor ontspanning? Natuurbeelden of kijken door het raam stimuleert het zogenaamde parasympatische zenuwstelsel dat herstel en innerlijke rust stimuleert. “Bloeddruk en hartritme gaan omlaag, de hartvariabiliteit omhoog”, zo staat te lezen in het rapport van IVN ‘Wat natuur met je doet’. Dankzij de samenwerking met Groei & Bloei Helmond kunnen bewoners in het verpleeghuis nu ook genieten van kleurrijke beelden van een siertuin. 

Duik samen met bewoners virtueel de siertuin in

Dit jaar zou de afdeling Groei & Bloei in Helmond hun 15e Open Tuinen Dag organiseren. Noodgedwongen door corona werd dit creatief omgetoverd naar een virtuele versie. Twaalf deelnemende tuinen aan deze Virtuele Open Tuinen route werden gefilmd en online gepresenteerd en zo toch nog ‘opengesteld’ voor het publiek. Voorzitter Maria Haenen-van den Bosch was meteen enthousiast toen Stichting GeheugenVenster haar vroeg of ze dit materiaal beschikbaar wilde stellen voor gebruik in de ouderenzorg. “Wij kennen allemaal iemand die is getroffen door dementie of mantelzorger is voor een naaste. Dus ik vind het mooi dat de wandeling door één van onze siertuinen nu kan zorgen voor afleiding en rust voor bewoners van verpleeghuizen in heel Nederland.“ 

Siertuin_Rosa Compassion Siertuin_Begonia  Siertuin_Cistus Ladanifer

In het filmpje staat de bijzondere tuin van bestuurslid Maria (zie portretfoto*) volop in bloei en spat de bloemenpracht van het scherm. Leuk is ook dat de plantennamen erbij staan vermeld. Het filmpje is opgenomen als onderdeel van het Themagesprek over Siertuinen in de STV mediabox.

Groene vingers

Werken met groen kan een positieve toevoeging zijn aan het activiteitenaanbod binnen de zorglocatie. Afdeling Groei & Bloei Helmond geeft regelmatig workshops bloemschikken aan ouderen in verpleeghuizen. Maria tipt zorgmedewerkers om vooral ook dit jaar weer samen een kerststukje te maken (wanneer de omstandigheden dit toelaten). “Want de geur van kersttakken zorgt echt voor ontspanning en een goed humeur bij de bewoners”, zo weet ze uit ervaring.

kerstbloemschikken2_GroeiBloei-Helmond kerstbloemschikken_Olga3_GroeiBloei-Helmondkerstbloemschikken7_GroeiBloei-Helmond

Heb jij tuinliefhebbers onder jouw bewoners?

Positief is dat belevingsgerichte zorg de laatste jaren steeds meer centraal staat. Het is de reden dat Stichting GeheugenVenster samenwerkt met een breed scala aan audiovisuele partners, bedrijven en verenigingen, zodat wij voor werkelijk iedere bewoner muziek, beelden en activiteiten kunnen aanbieden die aansluiten bij hun interesse en belevingswereld.  

De STV mediabox biedt niet alleen plezier, herkenning en gespreksstof, het blijkt bovendien een laagdrempelige manier te zijn om je bewoners beter te leren kennen. Misschien ontdek je door het kijken naar de beelden van de siertuin dat een bewoner vroeger veel tijd in zijn of haar moestuin doorbracht. Check dan ook eens het Themagesprek ‘Moestuin’ in de STV mediabox!

Kortom, grasduin eens door het veelzijdige aanbod van Stichting GeheugenVenster. Blijf groen vooral ook buitenshuis én binnenshuis aanbieden, want van groen wordt iedereen simpelweg gelukkiger.

Meer weten? Bel 020-416 0503 of mail hulpindehuiskamer@geheugenvenster.nl

*) De portretfoto bij dit bericht werd gemaakt door Foto ID/Ad Vereijken.

 
Samen maken we het verschil, bedankt!