geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
 

Workshop 'Impact Beeld en Geluid bij dementie'

Wil je meer weten over wat er in het brein gebeurt bij dementie en hoe je mensen met dementie het beste kunt ondersteunen? Dan is onze Workshop 'Impact van Beeld & Geluid bij dementie' ook wat voor jou!

Stel je voor: je hebt dementie. Dan komt er een moment dat jouw zintuigen anders gaan reageren op wat er om je heen gebeurt en op wat je beleeft. Het effect van muziek op onze beleving kennen we allemaal. Maar wat betekent dit eigenlijk voor de verwerking van visuele prikkels uit de omgeving, van beelden die we zien via reclame, in films of op televisie? Wat gebeurt er in de hersenen van mensen met dementie en op welke manier kun je beeld inzetten om gevoel, geheugen, gedrag en interactie positief te beïnvloeden?

Wat gaan we doen?

Tijdens de workshop krijg je informatie over de rol van visuele communicatie in ons leven en hoe we hier onbewust door geprikkeld en gestimuleerd worden. We gaan dieper in op het creëren van een plezierige leefomgeving, waardoor mensen met dementie passend geprikkeld worden en als vanzelf houvast ervaren. Je gaat bovendien zelf ondervinden wat bepaalde beelden met emotie en gedrag doen, hoe (on)bewuste zintuigprikkeling ook jouw gevoel en welbevinden beïnvloedt.

Je komt te weten hoe je visuele prikkels kunt inzetten op verschillende momenten van de dag of tijdens het doen van activiteiten, ter afleiding en bij het maken van contact. Daarbij hoeven niet alle beelden oud of nostalgisch te zijn om te genieten in het hier en nu. Bij een juiste toepassing kunnen beeld en geluid een waardevolle en praktische bijdrage leveren aan belevingszorg en tevens zorgvraag en werkdruk verminderen.

Tevens herken je de signalen die invloed hebben op beleving en het gedrag van bewoners, maar ook op jou als verzorger en/of ondersteuner. Aan de hand van praktijkvoorbeelden ervaar je het (on)bedoelde effect en welke toepassingen je kunt inzetten om gevoel, geheugen, gedrag en interactie positief te beïnvloeden.

Welke kennis en concrete inzichten neem je mee?

Wil je praktisch aan de slag met beeld en geluid en wil je inzichten en handvatten ontvangen hoe dat te doen? Neem dan deel aan onze workshop. Weet dat je hiermee ook een middel in handen hebt om werkdruk te verminderen, om de sfeer in de huiskamer te verbeteren (door inzet van muziek en plezierige activiteiten). Daarnaast, en niet in het minst, gaat deze workshop ook om het maken van verbinding en het borgen van ervaringen en observaties als noodzakelijk onderdeel van het zorgleefplan.

Onderwerpen die tijdens deze dynamische, interactieve workshop aan bod komen:

 • Observeren en reageren
 • Positieve gezondheid
 • Visuele communicatie en beelddenken
 • Het zwarte gat als levend schilderij
 • Bewust en onbewust geheugen
 • De 'Reminiscentiehobbel'
 • Leren inspelen op haperingen in het geheugen
 • Leren inspelen op groepsdynamiek
 • Structuur en dagritme ‘Thuis in het verpleeghuis’
 • Stimuleren en activeren
 • Rust versus onrust​
 • Praktische tips voor inzet en integratie bij dagelijkse taken (zorgleefplan)

Kortom, een inspirerende actieve workshop met praktische teamopdrachten over de invloed van beeld en geluid als onderdeel van de plezierige leef- én werkomgeving en het effect, gemak en plezier van visuele dagritme ondersteuning. Kijk en beleef met andere ogen!

Voor wie?

Zorgprofessionals, welzijnsmedewerkers, vrijwilligers en iedereen die een welkom steentje bijdraagt aan de dagelijkse zorg voor mensen met dementie.

Praktische informatie

 • De workshop duurt ongeveer 2,5 uur en wordt gegeven binnen jouw locatie
 • Maximale groepsgrootte: 20 personen
 • De kosten bedragen € 495,- ex. BTW en reiskostenvergoeding (0,21/km) naar de locatie
 • De reservering wordt definitief na vooruitbetaling

Deze maatwerk-workshop wordt verzorgd door Yvonne Groeneveld, sociaal gerontoloog, trainer/coach voor mantelzorgers en professionals, trainer 'Samen dementievriendelijk' en coach 'Klein geluk'.

Meer informatie of inschrijven voor de educatieve Workshop 'Impact van Beeld & Geluid bij dementie' van GeheugenVenster? Neem dan contact met ons op.